Bahadır: Zayıflıkta beslenmeye dikkat edilmeli
Dyt.Büşra BAHADIR, zayıflıkta beslenme süreci ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Bahadır, 24'e verdiği röportajında, " Sevgili okurlarımız; bu hafta köşe yazımda sizlerinde bol bol soru sorduğu zayıflıkta beslenme sürecinden bahsedeceğim.
Bazı durumlarda bilinenin aksine kilo almak,kilo vermekten çok daha zor olabiliyor.Bu süreç sabır ve süreklilik isteyen bir süreç.
Bazı bireyler kendilerini zayıf olduğu halde,adeta şişmanmış gibi veya zayıfken ideal kilosundaymış gibi görebilmektedir.Gelin bir bakalım zayıflık nedir?
ZAYIFLIK NEDİR?
Beden kütle indeksinin(BKi) 18.5’in altında olması zayıflık olarak tanımlanır.
ZAYIFLIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR?
• İştahsızlık
• Kilo alma korkusu ile yetersiz beslenme.
• Yeme bozuklukları
• Sindirim sistemindeki bazı sindirim,emilim ve metabolik bozukluklar
• Psikolojik sorunlar ve stres
• Aşırı fiziksel aktivite
• Hormonel hastalıklar(Hipertiroidi gibi)
• Kanser gibi hastalıklar
ZAYIFLIĞIN DÜZELTİLMESİ
Öncelikle gerekli tahlillerin yapılıp yukarıda saydığımız nedenlerin araştırılması yapıldıktan,bir hastalık durumunun olup olmadığı tespit edildikten sonra eğer hastalık durumunda söz konusu ise bir doktor ve diyetisyen eşliğinde sağlıklı kilo almaya bir adım atılabilir.
Zayıf bireylerin birçoğu aslında çok yediklerinden fakat kilo alamadıklarından yakınırlar.Birçoğunun günlük besin içeriği incelendiğinde aslında ihtiyaçları kadar kalori almadıkları görülür.Bireyin aldığı kalorinin,harcadığı kaloriden daha fazla olması durumunda birey kilo almaya başlar.
Kilo almak deyince birçoğumuzun aklına fast-foodlar,çikolatalar,şekerli,trans yağ içeriği zengin besinler gelebilir.Bu besinlerle kilo almak mümkün olsa bile sağlıklı kilo almak mümkün olmamakla beraber vücut yağ oranını fazlasıyla arttırmaktadır.Kilo yağ ve yağsız dokuyu arttıracak şekilde olmalıdır.Sadece yağ miktarını arttırarak kilo almak doğru bir yöntem değildir.
Zayıf bireylere hacmi küçük,enerji yoğunluğu yüksek besinlerden beslenmeleri sağlanmalıdır.Bunun yanında asitli içecekler yerine taze meyve suları ve ev yapımı limonatalar tercih edilebilir.Süt ve yoğurtlarının içerisine reçel/bal ilave edebilir.Sütlü tatlıların üzerine kuruyemişler ekleyerek hacim olarak aynı olmasını sağlarken,enerji yoğunluklarını arttırabilirler.
Kişinin bilişşel davranışlarında değişiklik bu süreçte önemli bir yere sahip olup davranış değişikliği konusunda desteklenmeli, beslenme programı ve takibiyle zayıflık sürecinin normale döngüsü sağlanmalıdır.
Hepinize sağlıklı günler diliyorum.
Bahadır: Zayıflıkta beslenmeye dikkat edilmeli
Dyt.Büşra BAHADIR, zayıflıkta beslenme süreci ile ilgili önemli bilgiler verdi.
