İşte yazarımız, işte bildirisi...
Yılmaz, Usta'yı memleketinde anlatacak
Kırşehir24 yazarlarından Adnan Yılmaz, muhteşem bir hazırlık ve geniş bir araştırma ile Neşet Ertaş'ı anlatacak.
13 – 14 Mayıs 2013 Tarihleri Arasında Düzenlenecek Olan Sempozyumda, 25 Eylül 2012'de Hakk'a Yürüyen Neşet ERTAŞ, Tüm Yönleriyle Ele Alınacak
BOZKIRIN TEZENESİ NEŞET ERTAŞ SEMPOZYUMU’
Sempozyuma Kırşehir kent kültür tarihine yönelik ciddi katkılar sunan ve eserler veren Hemşehrimiz Araştırmacı-Yazar Adnan Yılmaz’ın“Bir Geleneğin Taşıyıcıları Olarak Abdallar Ve Neşet Ertaş”adlı bildiri özeti de Bilim kurulu tarafından kabul edildi.
1958’de Kırşehir’de doğan Yılmaz. . 1984–1989 yılları arası beş yıl boyunca Cumhuriyet Gazetesinin Kırşehir muhabirliği,1986 yılından başlayarak Kırşehir’de yayınlanmakta olan yerel gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yanında köşe yazarlığı yaptı. Sahibi ve yazı işleri müdürlüğünü de üstlendiği “Kırşehir’in Günışığı” adlı aylık dergiyi 4 yılı aşkın süre, yayın hayatına kattı. Kırşehir Belediyesinde Kent Konseyi nin kuruluşuna öncülük ederek basın yayın ve halkla ilişkiler müdürlüğü yanında ilk genel sekreterlik görevini yürüttü. bu süreç de Kırşehir belediyesi kültür tarih yayınları serisine belediye tarihinde ilk defa 7 ciddi kurumsal eser kazandırdı.
“Küçük Asya’nın Kır-şehri”,
“Milli Mücadelede Kırşehir”,
“Kırşehir Örneklemesi ile Anadolu Abdalları”
adlı üç araştırma kitabını yayınladı. Ulusal ve Uluslararası Sempozyumlarda bildiriler sundu. Konferanslar düzenledi.
Adnan Yılmaz;
“BİR GELENEĞİN TAŞIYICILARI OLARAK ABDALLAR VE NEŞET ERTAŞ”
Konulu şu bildiri özetiyle katılıyor:
Abdallar, daha gerilerde elinde kopuz taşıyan kimselerin “hürmetine” saygı gördüğüne inanılan Dede Korkut ve de Hoca Ahmet Yesevî halk geleneğinin ardılları ve de 13. Yüzyıl Babaîlerinin bakiyeleridirler.
Orta Asya’da teşekkül edip Kafkaslar ve Anadolu üzerinden geniş bir coğrafyaya yayılan millî Türk şiirinin, âşıklık geleneğin uzantıları Yunus Emre, Pîr Sultan, Teslim Abdal, Kaygusuz Abdal, Kul Himmet ve hattâ Karacaoğlan, Dadaloğlu geleneğiyle de iç içedir.
Eski geleneklerden gelen, dönemine tanıklık eden şiirlerin“irticalen” söylenegelmiş olanlarını yaşatmış, özünü bozmadan çalıp çığırırken kısmen de olsa bozup parçalamışlar, ama yine de türkülerindeki yaygın “Tasavvuf” çeşnisinde de görülebileceği gibi özüne uygun olarak yeniden yaratmışlardır. Nesilden nesile aktarımlarından kaynaklı “Bozlak” tarzında olağanüstü olmanın yanında yüz yıllık türkülerin bugünlere gelmesinde haklı bir gurura sahiptirler.
Bu geleneğin ünlü temsilcisi Neşet Ertaş müzik yaşamı süresince ve de Hakk’a yürüyüşünde ciddî ve köklü bu kültür hazinemize hizmetin ötesinde evrensel boyutlarda ilgi kazandırmıştır ki; Bu bildiride, Ertaş; “Geleneğin dünü ve bugünü” bütünlüğünde ele alınmıştır.
SEMPEZYUMUN BİLDİRİ KONULARI
Tarihi Bağlamı İçerisinde Abdallık Geleneği
Abdallık Geleneği İçerisinde Kırşehir’in Yeri
Neşet Ertaş’ın Ortaya Çıktığı Tarihî, Sosyal ve Kültürel Çevre
Neşet Ertaş (1938-25 Eylül 2012) Yaşamı ve Sanatı
Neşet Ertaş’ın Şairlik Yönü
Bozlak Kültürü ve Neşet Ertaş
Neşet Ertaş Ekolü / Geleneği
TRT Türk Halk Müziği Repertuarı ve Neşet Ertaş
Abdallık Geleneğinin Bugünü ve Geleceği
Somut Olmayan Kültürel Miras ve Yaşayan İnsan Hazineleri Bağlamında Neşet Ertaş