Kırşehir’in tarihi rotası çiziliyor
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir’in geçmişi ve geleceğini buluşturacak tarihi bir çalışma başlattı.
Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman’ın, göreve gelmesinin hemen ardından üniversite bünyesinde yeni bölüm açma çalışmaları meyvelerini verirken, yeni kurulan Arkeoloji Bölümü tarafından Tarihi Kale Höyükte kazı çalışmalarına başlandı.
Sabah saat 10.00’da Kale Höyük’te düzenlenen törene Vali M. Ufuk Erden, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Milletvekili Mikail Arslan, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman, Ahi Baba Mustafa Karagüllü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Müfit Göçen, Kültür ve Turizm İl Müdürü Fuat Dursun, Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, daire müdürleri, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.
‘ TARİHİ BULGULAR ORTAYA ÇIKACAK ‘
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açış konuşmasını Kültür ve Turizm İlMüdürü Fuat Dursun yaparken, hemen ardından da Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Tali Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik söz aldı. Prof. Dr. Atik, kazılarla birlikte Kırşehir’in 4 bin yıl öncesine giden tarihinin gün yüzüne çıkacağına dikkat çekerek, “ Günümüzden yaklaşık 4 bin yıl önce iskan edilmiş olan Kırşehir Kale Höyük, üst üste birçok yapı katı içermektedir. Höyük, 1956 yılında arkeoloji biliminin duayenlerinden Prof. Dr. Bahadır Alkım tarafından ziyaret edilmiş ve yüzeydeki buluntular Belleten Dergisi’nde yayınlanmıştır. O yıllarda üzeri çay bahçesinin, araba yollarının döşeme taşları ve ağaçlarla kaplı olmayan höyük yerleşiminin yüzeyinde toplanan pişmiş toprak kap parçaları Kale Höyük’te çok sayıda kültürün var olduğunu göstermiştir. Söz konusu buluntular Eski Tunç Devri yerleşimi (olasılık Hitit), Demir Devri yerleşimi (olasılıkla Frig), Hellenistik Devir yerleşimi (olasılıkla Galat) ve Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Dönemlerinde yaşanmış olduğuna işaret etmektedir. Çok sayıda katmanın üst üste olması, bu yapı kalıntılarının yağmur suyu ile zaman içerisinde oturma yapması nedeniyle, höyük üzerinde bulunan Alaeddin Camii, 19. yy. sonunda çökmüştür. Kapısı 13. yy ait olan bu cami, 19. yüzyılda çöken yapının taşlarıyla yeniden inşa edilmiş, ancak zemindeki çökmeler nedeniyle zamanla cami duvarlarında çatlaklar meydana gelmiş, cami ibadete kapatılmıştır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore ettirilen caminin duvarlarındaki çatlaklar doldurulmuştur. Temelleri de sağlam olmayan yapının tekrar ibadete açılabilmesi için temellerinin destek duvarları ile sağlamlaştırılması gerekmektedir. Fakat, söz konusu yapının doğrudan arkeolojik kalıntıların üstüne oturması kuvvetle muhtemel olduğundan, Nevşehir Koruma Kurulu, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden yapının oturduğu zeminin arkeolojik kazılarla incelenmesi, kazıların sonucuna göre camiinin sağlam bir zemine taşınmasını ya da yerinde temel desteğinin yapılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda Vakıflar Bölge Müdürlüğü Kırşehir Müze Müdürlüğüne başvurmuş, Kırşehir Müze Müdürlüğü de kazının gerçekleştirilmesi için Ahi Evran Üniversitesinin Arkeoloji Bölümü’nden destek talep etmiştir. Kırşehir’in tarihi geçmişine ve turizm potansiyeline yönelik kazı çalışmaları planlamakta olan Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri bu talebe olumlu yanıt vermişlerdir. Kültür Bakanlığı’nın izni, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman’ın maddi ve manevi katkısı, Kırşehir Valiliği ve Belediye Başkanlığının desteği ile bugün itibariyle kazıya başlanmıştır. Bundan sonraki hedefimiz Kale Höyük’ün çeşitli dönemlere ait kültür katlarını gün ışığına çıkararak, Kırşehir’in yaklaşık 4000 yıllık tarihini aydınlatmaktır “ dedi.
‘ REKTÖR SALMAN: CEMELE’NİN BORCUNU BEN ÖDEYECEĞİM ‘
Prof. Dr. Atik’in konuşmasının ardından Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman söz alırken, Kale’de başlayan kazının temelinde tarihe yolculuk yapmak olduğunu belirterek, “ Kale Höyük’te yapılan kazılarla tarihi geçmişimiz doğru ve bilimsel bulgularla insanlığa yansıyacak. Biz, Ahi Evran Üniversitesi olarak 3. nesil üniversiteyiz. Katman katman Kırşehir’imizi araştıracak ve Kırşehir’in ekonomisinin kırılma noktası olarak görülen termal turizmin yanında üniversitemizi geliştirerek, tarihi geçmişimizi gün yüzüne çıkaracağız. Kırşehir’de son derece zengin bir tarih ve kültür birikimi var. Ama bugüne kadar yeterince değerlendirilememiş. Şu anda Arkeoloji Bölümümüz açıldı ve üniversite olarak 5 ayrı bölgede kazılara başladık. Hemen yanı başımızda Japonlar kazı yapıyor ve bizde onlardan aldığımız sinerji ile Kırşehir merkezde kazılarımızı sürdüreceğiz “ dedi. Rektör Salman ayrıca, kazı yapan öğretim elemanlarının isminin yerine üniversitelerin isimlerinin ön plana çıkacak. Bu nedenle de Prof. Dr. Neşe Atik’e teşekkür ediyor ve kazılarında başarılar diliyorum. Ayrıca, Cemele’nin Kale’ye toprak borcunun olduğunu söyleniyor. Ben fahri Cemeleliyim ve orada akrabalarım var. Rektör olarak onların borcunu üstleniyor ve Kale’de yapılacak kazılarda ortaya çıkacak bilgileri kamuoyuna aktaracağım için bu borcun böylelikle ödenmesini istiyorum. Kazı çalışmalarında bizlerden desteğini esirgemeyen başta Milletvekilimiz Mikail Arslan olmak üzere Valimize, Belediye Başkanımıza ve Kültür Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum “ dedi.
‘ BAHÇECİ: TURİZM DESTİNASYONU SAĞLANACAK ‘
Törende söz alan Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, son derece önemli bir çalışmaya ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “ 5 yıl önce Milletvekilimiz Sayın Mikail Arslan, Kale’nin kazılması gerektiğini söylemiş ve bir takım kişiler dalga geçmişti. Ama şimdi bu söylem gerçek oldu ve Mikail Bey’in ne kadar doğru bir karar aldığını görmüş olduk. Kendisine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu kazılarla birlikte Sayın Milletvekilimiz sayesinde Kaman’da ve Karahıdır’da da kazılar hız kazandı. Kırşehir’de son derece heyecanlı ve çalışkan bir Rektörümüz var. Rektörümüzün ve Prof. Dr. Neşe Atik hocamızın gayretleriyle Kırşehir merkezde de kazı çalışmaları başlıyor. Bu vesileyle Alaeddin Camii’nin de ne şekilde korunacağı ortaya çıkacak. Kırşehir, termal turizmin yanında eğitim ve tarihi dokusu ile tam bir destinasyon yaratacak. Turizmin gelişmesi için bu destinasyon önemli ve belediye olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Kırşehir’in bu destinasyon sayesinde cazibe merkezi olacak. Buna tüm kalbimizle inanıyoruz “ dedi.
‘ ARSLAN: KIRŞEHİR’İN TARİHİ ROTASI ÇİZİLİYOR ‘
Milletvekili Mikail Arslan da, Kırşehir’de bir tarihe tanıklık edeceklerini ve kazılarla adeta Kırşehir’in kalkınma rotasının çizileceğini vurgulayarak, “ Yıllardır düşünüyoruz ve şimdi kazıları başlattık. İnşallah Bakanlar Kurulu kararı ile buradaki kazılar daha da ileri seviyelere taşınacak. İşte hemen karşımızda Akbayırda Makissos Termal Otel yükseliyor. Bu otel adeta bir nazar boncuğu gibi duruyor. Ki burada ki kazılarla ve üniversitemiz ile otelimizin yapılmasında kalkınma hedefi gerçekleşecek. Bu çalışmaların yanında ayrıca, Ahi Meydanında da bir düzenleme yapılacak. Neticede Kırşehir’imiz, tarihi mekânları, otelleri, termal suyu, üniversitesi ve turizmi ile kalkınacak. Burada bugün Kırşehir’in tarihi rotası çiziliyor. Buna tanıklık ediyor ve bu şehirde yaşadığımız için kendimizi mutlu addediyoruz “ dedi.
‘ KIRŞEHİR, JAPONLAR’IN UĞRAK YERİ OLACAK ‘
Orta Anadolu’nun bir tarih ve kültür bölgesi olduğunu kaydeden Milletvekili Arslan, “ Orta Anadolu önemli kazılara ev sahipliği yapıyor. Çorum’da, Aksaray’da, Yozgat’ta, Kayseri’(de ve Kırşehir’de önemli kazı çalışmaları yapılıyor. Japonlar Kaman’da kazı yaparken bundan sonra burayı da önemseyecekler. Binlerce Japon turist bundan sonra Kaman ve beraberinde Kırşehir’i ziyaret ederek Kapadokya Bölgesine geçecek. Kırşehir Kale Höyük’te insanlık tarihinin önemli izleri ortaya çıkacak. Buna tüm kalbimizle inanıyoruz. Burada çıkan bulgularla Kırşehir müzeye de kavuşacak. Alâeddin Cami ve Kale Ortaokulu da belediye yer gösterdiği takdirde ve kazıların bize vereceği sonuca göre daha güzel bir yere taşınacak. 2010 yılında Genel Lise yapımı için ödenek istedik ve bunun üzerinde yoğunlaşacağız. Kazıların başlaması için Valimizin son derece önemli ve anlamlı desteği oldu. 20 bin TL, İl Genel Meclisi ve Valimizin onayı ile üniversitemize tahsis edildi. Kazıların Kırşehir’imize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum “ dedi.
‘ VALİ ERDEN: HER KAZMA BİZİ GEÇMİŞİMİZE YAKLAŞTIRACAK ‘
Törende son olarak Vali M. Ufuk Erden söz alırken, Kırşehir’de bir hazinenin üstünde oturduklarını söyleyen Vali Erden, “ Şu anda bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Ülkemizin en değerli hazinelerinden birisinin üzerindeyiz. Anadolu, Asya ve Avrupa’nın en önemli yerinde ve Kırşehir olarak biz de önemli bir tarih kentiyiz. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Kırşehir’de, bu kazılar bizim nerden geldiğimizi ve nereye gitmemiz gerektiğini ortaya koyacak. İnsanoğlu geçmişini araştırıyor ve ülkemiz Dünya’da kültür adına marka olma yolunda ilerliyor. Kırşehir ve Türkiye olarak fazlasıyla bu konuda marka olmaya hazırız. İlimiz buna son derece uygun. Her kazma bizi geçmişimize daha da yaklaştıracak. Eserler ortaya çıktıkça tarihimiz ortaya çıkacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun “ dedi.
Yapılan konuşmaların ardından kaz çalışmalarına başlanırken; Vali Erden, Rektör Salman, Başkan Bahçeci, Milletvekili Arslan, TSO Başkanı Göçen ve öğrencilerin toprağı kazmaları ile kazılara start verildi.
Törene katılamayan Milletvekili Abdullah Çalışkan ve Metin Çobanoğlu tarafından da mesaj gönderilerek, kazıların hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulunuldu.
Kazılara temsili başlanmasının ardından törene katılanlara kokteyl verildi.